newsletter

Chcete být informování o nových článcích? Přihlašte se k odběru novinek

4 zázračné bylinky, které můžete sbírat v létě

 
4 zázračné bylinky, které můžete sbírat v létě

Jak řešíte například bolesti žaludku, hlavy, kloubů či jiné zdravotní strasti? Jednoduše zajdete do lékárny a koupíte na předpis či klidně bez něj nějaké pilulky a ulevíte si tak od bolesti? Jedná se o jednu z možností s rychlou účinností, ale co například játra nebo ostatní orgány v těle? Zkuste využít sílu bylinek, které vás zbaví mnoha neduhů, jsou bez chemických látek a dokonce si je můžete sami nasbírat.

 

Podívejme se společně na čtyři bylinky, kolem kterých chodíme a běžně je považujeme za plevel, kterého si ani nevšimneme. Nebo ještě hůře – díváme se na ně jako na škodné. A o to víc, pokud nám takový plevel vyraší na zahradě. U kterých z nich bychom měli přehodnotit své názory?

Mochna husí

Prvním plevelem je mochna husí, která když vyraší na zahradě, mnoho lidí se jí snaží okamžitě zbavit. Jedná se o vytrvalou bylinku s hojným výskytem u níž se sbírá kvetoucí nať. Její sílu můžeme využít při křečích hladkého svalstva, při bolestech břicha, ledvin, žlučníku, ale i při menstruačních bolestech. Dokáže povzbudit chuť k jídlu a má protizánětlivé účinky. Nasušte si tuto bylinku s krásnými žlutými květy a pijte čaj z jedné až dvou čajových lžiček. Podávat jej můžete až třikrát denně.

                                                                

Kokoška pastuší tobolka

Jedním z nejznámějších plevelů vůbec, a také jedním z nejobtížnějších, je kokoška. Možná si ji pamatujete z dětství, kdy jste ji na loukách jedli jako takzvaný chlebíček či srdíčka. Často ji využijeme při krvácení z nosu, žaludku, střev, ale dokonce také při silném menstruačním krvácení. Při těchto potížích se doporučuje pít dva až tři šálky čaje denně. Bylinku využijete také při potížích s hemoroidy, kdy se její odvar používá jako sedací koupel. Dobře také působí při atrofii svalů.

Lopuch větší

Jedná se o dvouletý plevel neboli bylinku, u které se používá především kořen. Jeho sběr probíhá koncem léta. Sbírat můžete také listy, a to po celou dobu vegetace. Jeho účinky využijete při očistě organismu, podpoří také činnost ledvin a dokáže odstranit toxiny z těla. Blahodárně působí i při potížích s pokožkou. Například při ekzémech a rozsáhlém akné. Lopuch lze také využívat při cukrovce, dokonce jej někteří lékaři doporučují.        

                                                                zdroj fotografie: depositphotos

Čekanka obecná

Překrásně vyhlížející bylinku s modrofialovými kvítečky zahlédneme spíše na polních cestách a u lesů. I u této rostliny se využívá především kořen, který dokáže čistit organismus, posiluje činnost jater, ledvin a žlučníku. Z toho plyne, že podobně, jak působí výše zmíněný lopuch, bude působit i čekanka na ekzémy. Výhody v ní také najdou lidé, kteří trpí záněty zažívacího ústrojí nebo potřebují pročistit krev.

Jedná se pouze o několik málo blahodárných bylinek, které rostou o samotě jako pouhý plevel. Rozhodně jich existuje více. Vydejte se na procházku do přírody a nějaké z nich si natrhejte, usušte a schovejte na zimu – možná se vám budou hodit.  

2023.05.29 | Jana Brandtlová | přečteno: 30227x
 

Poslat článek
Tisk

Štítky: bylinky léčivé účinky zdravotní přínosy zdravotní problémy nemoci léto letní období

 
archiv

Nejzajímavější články

 

Jste ostražití?

Známe to všichni, zazvoní zvonek, za dveřmi stojí méně nebo více příjemně vypadající hoch nebo slečna, naučeným úsměv...
 
celý článek | Meridene | 2014.09.21 | přečteno: 30126x

Nepálčata – šance dětem třetího světa

Přemýšlíte někdy o tom, jak se asi žije lidem v jiných koutech zeměkoule? Některým dobrodružným povahám nestačí o tom...
 
celý článek | Martina Limbergová | 2014.04.25 | přečteno: 30118x

Vyhrát ve sportce

  Někdy tak přemýšlím, jaké by to bylo, co bych si koupila, kolik bych potřebovala vyhrát, abych si to všech...
 
celý článek | Andrea Tomanová | 2014.02.10 | přečteno: 30561x

Namazaná...

  S novým rokem přichází na řadu i mnohá předsevzetí. Já si opět jako už několikrát slibuji, že se začnu lép...
 
celý článek | Lea Kubová | 2015.01.02 | přečteno: 30174x
 

Portál pro ženy